Skillnaden mellan ortoser, innersulor och skoinsatser

Orthotics, sulor och skoinlägg är alla enheter som är utformade för att ge stöd och förbättra komforten och funktionen hos skor. Trots att de kan verka liknande finns det subtila skillnader mellan dessa termer. Här är en översikt av var och en:

Orthotics:

Orthotics är skräddarsydda eller färdiga inlägg som är speciellt utformade för att behandla problem med foten och nedre extremiteten. De ordineras vanligtvis av en fotvårdsspecialist eller ortoped och är gjorda för att passa individens unika fotkonturer. Orthotics används för att korrigera biomekaniska obalanser, ge stabilitet och lindra smärta eller obehag associerat med tillstånd som plattfot, höga fotvalv, plantarfasciit eller överpronation. De tillverkas av olika material, inklusive styv plast, kolfiber eller mjuk skum, och är avsedda för långvarig användning.

Sulor:

Sulor, också kända som fotbäddar eller fotortoser, är inlägg som ger extra dämpning, stöd och komfort inne i en sko. De finns i olika storlekar och kan köpas receptfritt. Sulor är vanligtvis gjorda av material som skum, gel eller silikon och är utformade för att förbättra stötdämpning, lindra tryckpunkter och förbättra den generella fotkomforten. De kan vara till hjälp för personer med allmän fottrötthet eller obehag, men de kanske inte erbjuder samma nivå av anpassning eller korrektivt stöd som orthotics.

Skoinlägg:

Skoinlägg, också kallade bålstöd eller hälkuddar, är receptfria, färdiga inlägg som placeras inne i skon för att ge extra dämpning eller mindre stöd. De är oftast tillverkade av mjukt skum eller gelmaterial och används främst för att öka komforten eller lösa specifika problem som bålsmärta eller hälbesvär. Skoinlägg finns lättillgängliga på apotek eller skobutiker och kommer i olika storlekar och former för att passa olika skotyper och fotstorlekar. De är generellt sett inte lika anpassade eller skräddarsydda efter en individs specifika fotbehov som orthotics eller sulor.

Sammanfattningsvis är orthotics skräddarsydda eller färdiga inlägg som ordineras av en specialist för att behandla specifika fotproblem, medan sulor är färdiga inlägg som erbjuder dämpning och allmänt stöd. Skoinlägg är receptfria inlägg som ger extra komfort eller mindre stöd, men de kanske inte erbjuder samma anpassning eller korrektiva funktion som orthotics eller sulor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0